Programma

Concertprogramma voorjaar 2021-2022 

Concert op donderdagavond 23 september 2021 – Blokfluitensemble FEW olv Annelies Schraa  

FEW speelt klassieke en moderne muziek op een indrukwekkend aantal blokfluiten, van de kleinste Sopranino tot de twee meter lange Grootbas en bereikt daarmee een enorme variatie in klankkleur. Het repertoire van FEW beslaat makkelijk vijf eeuwen, van de zestiende eeuw tot de huidige tijd. Canzones, Madrigalen en Sonates uit de zestiende en zeventiende eeuwse vroegbarok; de hoogbarokke toppers van Bach, Vivaldi, Händel of Telemann, klassiekers van Mozart en Beethoven, de Romantiek, en de moderne tijd met zowel de lichte muziek als de meditatieve stijl van o.a. Jenkins en Pärt. Al die muziek past natuurlijk niet zomaar voor een blokfluitensemble; zeer veel repertoire wordt speciaal voor FEW gearrangeerd door artistiek leider Annelies Schraa.
Een zeer gevarieerd programma voor blokfluitensemble van vroeg barok, hoogbarok via klassiekers tot moderne en ‘lichte’ muziek. Op het programma staan de volgende componisten: Biagio Marini, Antonio Vivaldi, JS Bach, Allessandro Marcello, Gabriel Fauré, Arvo Pärt, Karl Jenkins, Matthias Maute, Richard Rodgers en swingende bewerkingen van populaire stukken door blokfluitist Paul Leenhouts.

Concert op donderdagavond 28 oktober 2021  

Weense Parels – Vioolsonates van de grote drie Rémy Baudet (viool), Riko Fukuda (klavercimbel)

Een klinkend gezelschap: Rémy Baudet op viool en Riko Fukuda op de pianoforte. Twee musici met een enorme staat van dienst: Rémy Baudet, 20 jaar concertmeester van het Orkest van de 18e eeuw is een begenadigd violist. Zijn hart ligt bij muziek uit de 17e en 18e eeuw. Riko Fukuda ontving een beurs om historische uitvoeringspraktijk op fortepiano’s te studeren. Daarna maakte ze naam als solist en kamermuziekspeler waarbij ze geprezen wordt om haar uitstekende techniek en interpretatie.
Samen spelen we een prachtig programma met vioolsonates van Mozart, Beethoven en Schubert.

Concert op donderdagavond 11 november 2021

Nachtegalen verhalen – Een smeltkroes van avontuurlijke klanken – Speelgroep Tandarei 

Tandaradeinen zijn muzikanten die met elkaar de mooiste melodieën in het fraaiste jasje willen stoppen. Net als het koken van een lekkere soep zoeken zij steeds naar de beste samenstelling van de juiste ingrediënten en maken vooral gebruik van vergeten groenten. Zij noemen hun muziekhistorisch en ja, dat is een slimme zet want wat gisteren geschreven is, is vandaag historisch! De stukken die zij brengen zijn altijd zorgvuldig bijeengezocht en meestal met elkaar verbonden door een thema. Daarbij kun je denken aan bepaalde feestdagen, personen of gebeurtenissen. Het programma voor dit najaar gaat over het begin van de donkere dagen van het jaar. De oogst wordt binnengehaald en verwerkt en men begint aan de Advent feesten die hun hoogtepunt vinden tijdens de Kerst. De Tandaradeinen zoeken elkaar op en verwarmen hun harten en zielen met mooie en grappige melodieën. Carmen laat haar nieuwste liedje horen en vindt al snel versterking bij Clareyne. Roeland en Bouwijn zingen gemoedelijk en uit volle borst hun oogst en dankliederen. Nu is de sfeer goed en nu willen we samen musiceren. Er is soms wat geharrewar over wie met welke vrouw zou willen verkeren, straks als het donker wordt. Carlotta houdt de gemoederen rustig en zingt een rustgevend slaapliedje. Iedereen vindt elkaar bij het open vuur in het midden van hun muzikale warmte.
Tandaradei speelt in dit programma onder ander muziek van: vele overbekende Anonymi uit verschillende codexen; Llibre Vermell de Montserrat (c1396), Carmina Burana (c1300), Calixtinus (c1140), daarnaast sefardische muziek uit de 15de eeuw en een oeroude hymne (11de eeuw) uit IJsland.

Concert op donderdagavond 20 januari 2022 –

Oboe Virtuosi – Een programma waarin de barokhobo centraal staat – Hanna Lindeijer (barokhobo), Edoardo Valorz (klavecimbel) en Inja Botden (barokcello)

In een programma met virtuoze muziek van Telemann, Sanmartini en Matthes laat Hanna horen waarom dit prachtige instrument zo geliefd was en is in de barokmuziek. Begeleid door twee topmusici speelt zij sprankelende versieringen of doordrongen melodische lijnen op het mooie instrument: de barokhobo.

De familie Hotteterre bouwde de eerste barokhobo, waarna diverse bouwers het instrument verder ontwikkelden. In het eind van 17e en begin van de 18e eeuw maakte de barokhobo een enorme ontwikkeling door en werd erg populair. Voor het eerst kon op een dubbelrietinstrument zowel hard als zacht worden gespeeld en kon door de toonvorming met het instrument affectie en emoties worden uitgedrukt, iets dat op het toen bestaande hoge dubbelrietinstrument -de schalmei- vrijwel onmogelijk was. Imitatie van de menselijke stem was in de barok het klankideaal voor muziekinstrumenten. De barokhobo voldoet daar bij uitstek aan. In diverse composities met zang is de hobo dikwijls de “andere” stem zodat je kunt spreken van een duet met de zanger of zangeres.

Concert op donderdagavond 3 februari 2022

Two of a Kind – Een laatromantisch cello programma met werken van Klengel, Eberst, Casadó en Popper

Hanne Steffers en Sebastiaan van der Bergh (cello)

Two of a Kind, bestaat uit de cellisten Sebastiaan van den Bergh en Hanne Steffers. Beiden zijn in oktober 2016 afgestudeerd en mogen zich Master of Music noemen.

Samen speelden zij in het Arensky Ensemble; uit dit ensemble ontstond de bezetting van twee celli als een klein, compact en bijzonder duo/ensemble. Two of a kind biedt een heel divers programma waarin de cellisten werken spelen uit de tijd van de barok tot en met de moderne tijd. Composities voor twee celli zijn redelijk veel geschreven maar niet vaak gespeeld, dit is dan ook de reden waarom Two of a kind graag als cello-duo optreedt. Zo onderscheiden ze zich van andere groepen met een niet veel gespeeld, maar wel bijzonder repertoire.

De buitelende muziek met duidelijke op Barokmuziek geïnspireerde fragmenten van Julius Klengel worden opgevolgd met de laatromantische emoties van Jakob Eberst, beter bekend onder de naam die hij in Frankrijk had aangenomen: Jacques Offenbach. De grenzen van het mogelijke op een cello worden opgezocht in twee solo suites die Hanne en Sebastiaan apart spelen van de componist en docent Casper Cassadó. Eigenlijk niets anders dan twee op- en uitgeschreven improvisaties. Beide cellisten zullen hiermee duidelijk hun visitekaartje achter laten: deze twee zijn niet zomaar Two of a Kind, nee, ze behoren absoluut tot de top.

Concert op donderdagavond 7 april 2022 Pergolesi Ensemble

20210325 - Concert Pergolesi

Het Stabat mater door het Pergolesi Ensemble is zo bijzonder omdat naast de twee vrouwenstemmen er saxofoons in plaats van strijkers gebruikt worden.

Dit fameuze Stabat Mater van Pergolesi, geschreven voor goede vrijdag, is niet alleen, naast Bach’s Mattheus Passie, een veel gehoord paasoratorium, maar zeker ook het bekendste en mooiste Stabat Mater aller tijden. Deze versie voor twee vrouwenstemmen met saxofoonkwartet is geheel trouw aan het origineel en slaagt er ook steeds weer in tot tranen toe te ontroeren.

Pergolesi schreef dit werk kort voor zijn dood in 1736. Hij was toen 26 jaar oud. Hij schreef het stuk in Pozzuoli, het plaatsje waar hij zich teruggetrokken had vanwege zijn zeer slechte gezondheid. Pergolesi kreeg de opdracht om het Stabat Mater van Alessandro Scarlatti dat tot dan toe elke goede vrijdag in de kerk Maria dei Sette Dolori in Napels werd opgevoerd, te vervangen.

De tekst van het Stabat Mater is geschreven in de middeleeuwen door een onbekende dichter, vermoedelijk Johannes Fidenza (1221-1274), die later de naam Bonaventura aannam. Het stuk bestaat uit twaalf delen. De eerste zes beschrijven de pijn die Maria doorstaat terwijl ze haar zoon aan het kruis ziet hangen. De laatste zes delen worden gezongen vanuit een ‘ik’-persoon die de pijn die Maria voelt ook wil voelen.

Een verstillende muzikale tocht met de smart van een moeder onder het kruis van haar zoon. Een moment van verdieping in hoe wij omgaan met onze diepste pijn. De muziek raakt diepe, universele gevoelens, namelijk enerzijds een intense verdrietigheid, anderzijds ook overlevingskracht en optimisme.

Concert op donderdagavond 28 april 2022 Hanneke Evink (zang) en Jules Beerda (accordeon) – Liederen Theodorakis/NijghConcertserie In Goede Handen - H. Evink en J. Beerda

De Griekse componist Mikis Theodorakis, heeft de teksten van de Grieks-Joodse dichter, toneelschrijver en gevangene in Mauthausen, Iacovos  Kambanellis op muziek gezet. Deze teksten over afscheid nemen en begrensde liefde zijn in de jaren 60 vertaald door Lennaert Nijgh en door Liesbeth List uitgevoerd. De composities worden op een inspirerende vertolkt in een voorstelling geregisseerd/bedacht door Allard van Lenthe.

Liederen met titels zoals ‘De vluchteling’, ‘De klokken van de hel’ en ‘Als je terug zult komen’ worden door Hanneke prachtig gezongen met haar donkere theatrale stem en geraffineerd begeleid op accordeon door Juul waarbij een glijder tussen twee tonen tot een technisch hoogstandje behoord.

Een integer en tijdloos optreden vol overgave, waarbij de gevoelige snaar wordt geraakt ‘opdat wij niet vergeten’.

Na Mauthausen zijn er immers nog zoveel plekken op de wereld, waar mensen worden vervolgd, opgesloten en gemarteld wat ingrijpende gebeurtenissen zijn in een mensenleven waarin de liefde en hoop hen een houvast biedt.

Voor het optreden zal er een introductie gegeven worden over het leven van de Joodse kunstenares Charlotte Salomon aan de hand van zes reproducties die tentoongesteld worden het decor van het optreden.

Toegangskaarten

Voor alle concerten gelden dezelfde prijzen. In de voorverkoop via de website betaalt u voor een concert € 22,50 en aan de kassa op locatie is dat € 25,-. U kunt bij de kassa pinnen of contant afrekenen. Voor Studenten/CJP geldt een korting en betaalt u € 15,- Kinderen tot 12 jaar mogen gratis naar binnen.

Passepartout kaarten

Voor alle concerten per locatie samen, krijgt u extra korting in de voorverkoop en betaalt u een bundelprijs van slechts € 20,- per persoon per concert. De passe-partout kaarten zijn verkrijgbaar tot een week voor het eerste concert.

Kaarten bestellen op: https://spankeren.ingoedehanden.management


Dubbele wenskaarten

         

Om juist nu in deze tijd een kaart te versturen, wordt meestal door de ontvanger erg op prijs gesteld. Wanneer u kiest voor een mooie kaart van het kerkgebouw, het kerkraam, orgel of bloemengroeten (in groot en kleiner formaat), dan kunt u daarvoor terecht bij Stichting Dorpskerk Spankeren.

De dubbele kaarten met envelop zijn € 2,20 per stuk; de vierkante bloemenkaart (groot formaat) met envelop is € 2,50; de enkele kaart van het kerkgebouw kost € 1,50. Bijgaand de voorbeelden van de wenskaarten.

Als u belangstelling heeft, kunt u contact opnemen met het secretariaat, mobiel: (06) 110 90 632.